Analyse van Ambulancepunctualiteit in Katwijk en de Impact op Spoedeisende Zorg

14 mrt , 4:30 Nieuws
image 2 66c472e1a27a8

Analyse van Ambulancepunctualiteit in Katwijk

In 2023 heeft een analyse van de ambulancepunctualiteit in Katwijk opmerkelijke bevindingen blootgelegd. Slechts één op de 23 ambulances deed er langer dan een kwartier over om met spoed ergens in Katwijk aan te komen. De gemiddelde wachttijd voor spoedgevallen in de gemeente bedroeg 10 minuten en 6 seconden.

Landelijke Norm en Vergelijkende Gegevens

Volgens de landelijke norm dient 95 procent van alle ambulances bij A1-ritten binnen vijftien minuten ter plaatse te zijn. In 2023 waren er in totaal 2320 spoedritten naar Katwijk, waarbij de meerderheid binnen de gestelde tijdslimiet arriveerde.

Verschillen binnen de Gemeente

Binnen Katwijk bestaan echter postcodegebiedsverschillen in ambulance responsiviteit. In postcodegebied 2235 duurde het gemiddeld 8 minuten en 52 seconden voordat een ambulance arriveerde, terwijl in postcodegebied 2225 dit gemiddeld 11 minuten en 5 seconden was. Daarentegen lukte het in postcodegebied 2232 slechts in één op de negen spoedritten om binnen de streeftijd te arriveren.

Politieresponsiviteit en Overwegingen

De politiereactietijd in Katwijk is echter onderhevig aan uitdagingen, waarbij slechts 80 procent van de spoedgevallen vorig jaar binnen een kwartier werd bereikt. De oorzaak wordt toegeschreven aan personeelstekort en een toename van spoedmeldingen.

Branchevereniging AZN benadrukt dat hoewel een snelle ambulanseaankomst belangrijk is, het niet de enige indicator is voor adequate spoedeisende zorg. Voorzitter Han Noten wijst erop dat de reactietijd van de ambulance niet per se binnen een kwartier hoeft te zijn om effectieve hulp te bieden.