Het ambiteuze plan om voor 2030 5.000 woningen in Katwijk aan te sluiten op een warmtenet stuit op onvoorziene obstakels. Het college van burgemeester en wethouders benoemt de vertragende factor: de overheid.
Wethouder Sonny Spek wijst op de belemmering door de langzaam voortschrijdende wetgeving. Deze heeft nog geen goedkeuring gekregen van de Tweede en Eerste Kamer. Bovendien hekelt hij het ontbreken van financiële toezeggingen vanuit het Rijk, wat een betaalbare en adequaat ontwikkelde warmtevoorziening in de weg staat.
Vier jaar geleden benoemde de gemeente zeven wijken waar de transitie naar duurzame energiebronnen vorm zou krijgen. Voorop stond dat 5.000 huishoudens vóór 2030 zouden worden voorzien van alternatieve warmte. Wethouder Jacco Knape benadrukte destijds al dat de financiering cruciaal was: zonder de toegezegde middelen van het Rijk zou het project geen doorgang vinden.
De afwezigheid van financiële steun vanuit de overheid wekt begrijpelijke onzekerheid bij de inwoners, volgens wethouder Spek tijdens een recente persconferentie. Hij betreurt de stilstand in dit proces, dat al sinds 2018 wordt besproken, maar waar nog geen concrete stappen zijn gezet. Het Rijk schiet tekort in zijn verantwoordelijkheden, wat een duurzame energietransitie in Katwijk bemoeilijkt.
Lees meer over dit onderwerp in 'De Duurzame Katwijkse Aanpak' van deze week. Voor slechts enkele euro's per maand kunt u dit relevante nieuws volgen.