Op een zonnige ochtend bij de Joodse begraafplaats aan de Zeeweg in Katwijk aan den Rijn, ontvouwt Leo Levi, voormalig secretaris van de Joodse Gemeenschap Leiden, een aangrijpende geschiedenis voor de leerlingen van groep acht van de Mr. J.J.L. van der Brugghenschool. Levi neemt de leerlingen mee langs monumenten en vertelt over het verleden van de begraafplaats.
De Joodse begraafplaats heeft diepgewortelde banden met het verleden. In 1758 verwierf de Joodse gemeenschap de grond om een vredige rustplek te creëren voor hun geliefden, ver van de graven die in Leiden regelmatig werden geschonden. Levi benadrukt de eerbied voor de overledenen en de ingrijpende gebeurtenissen die deze begraafplaats belichten, zoals de Holocaust en de buskruitramp in Leiden in 1807.
De leerlingen, bewust gemaakt van de geschiedenis, leggen steentjes op de monumenten als eerbetoon. Leerzame vragen over begrafenistradities en symbolen leiden tot diepere inzichten, terwijl wethouder Jacco Knape het belang van herdenking benadrukt, vooral in het licht van recente wereldgebeurtenissen.
De begraafplaats is een tastbare erfenis en trots voor de Joodse gemeenschap, hoewel de ongelijke stenen een wrange herinnering zijn aan verplaatste graven. Leo Levi hoopt op verandering en meer respect voor de rustplaats van 151 personen uit Katwijk, Noordwijk en Leiden.
De rondleiding eindigt met een oproep tot vrede en vrijheid, terwijl de begraafplaats blijft getuigen van de tijdloze herinnering aan hen die niet meer zijn. De lessen van het verleden zijn levend en noodzakelijk voor de volgende generaties.